Świderki z pesto z buraków

- Dla całej rodziny, Jajeczne, Świderki, Wegetariańskie

Potrzebne będą ci:

  • 1 op. Czanieckiego Makaronu typu świderki
  • 30 dag koziego sera
  • 2-3 średniej wielkości buraki
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 dag parmezanu
  • garść orzechów nerkowców
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • koperek i pietruszka

Zgodnie z zapowiedzią – przedstawiamy buraczane pesto w duecie z czanieckimi świderkami. Charakteru dodaje całości kozi ser, wciąż jeszcze niedoceniany, a przecież tak zdrowy i smaczny.

Buraki pieczemy zawinięte w folię aluminiową w temperaturze 180 stopni C. Potrwa to od 1,5 do 2 godzin, w zależności od ich wielkości. Następnie wystudzone kroimy na małe kawałki. Dodajemy oliwę z oliwek, ząbek czosnku, posiekane orzechy nerkowca, starty parmezan i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Miksujemy wszystko na gładka masę. Czaniecki Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu, odcedzamy i dodajemy do niego nasze buraczane pesto oraz kawałki koziego sera. Podajemy z posiekanym koperkiem i natką pietruszki.

Świderki z buraczanym pesto

Menu: