Szparagi – królewskie warzywo

- Szkoła gotowania

Białe czy zielone?

Dzielimy je na dwie podstawowe grupy – białe i zielone. Szparagi rosną w tzw. kopcach – białe pod ziemią, a zielone nad nią. Pierwsze, co robimy po przyniesieniu ich to domu, to łapiemy delikwenta obiema rękami i łamiemy. Przemoc brutalna, ale konieczna – łamiąc szparagi, oddzielisz niejadalną, łykowatą część. 

Gotowane czy surowe?

Ludzie generalnie dzielą się na zwolenników szparagów gotowanych i surowych, przy czym ja należę zdecydowanie do tych drugich. Co zrobić, by wilk był syty, a owca cała? Zblanszuj szparagi, czyli wrzuć je na chwilę do wrzątku z cukrem na ok. 35 sek., a potem schłódź w wodzie z lodem. Możesz je później odgrzać na maśle, będą lekko orzechowe pod warunkiem, że smażysz je bardzo krótko.

Szparagi białe bywają gorzkie, dlatego gotuj je w wodzie z cukrem. Rozgotowują się szybciej niż zielone, warto więc użyć specjalnego garnka. Szparagi oprócz niewątpliwych walorów smakowych mają jeszcze wiele wartości odżywczych – są cennym źródłem witamin, potasu, magnezu, żelaza, selenu i fosforu. szparagi

Menu: