Szwajcarski Älplermagronen

- Jajeczne, Kuchnia szwajcarska, Rurki, Wegetariańskie

Potrzebne będą ci:

  • 400 g Czanieckiego Makaronu 5-jajecznego rurka ukośna
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g ziemniaków
  • 200 ml śmietanki
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 250 g tartego sera Gruyère (można zastąpić parmezanem)
  • masło do smażenia
  • sól, pieprz

Piłkarska gorączka ogarnęła Wszechsmaki! We wtorek ściskaliśmy rurki za sukces Polski w meczu z Ukrainą i udało się! Dziś do czerwoności rozgrzewa nas myśl o pojedynku ze Szwajcarią. Taktykę na boisku zostawiamy naszym piłkarzom i spieszymy poznać przeciwnika od kuchni!

Szwajcaria słynie przede wszystkim z wyrobu serów i wyśmienitej czekolady. Choć deser brzmi kusząco, dziś zajmiemy się tradycyjnym serowym daniem, jadanym głównie w alpejskim regionie kraju. Jego powstanie przypisuje się wpływom włoskich robotników, którzy brali udział w budowie tunelu kolejowego Świętego Gotarda – stąd miks sera Gruyère i makaronu penne oraz nazwa Älplermagronen (nawiązanie do włoskiego maccheroni). Proste danie potrafi zaskoczyć, zwłaszcza że tradycyjnie podaje się je z jabłkowym musem lub kompotem. Gotowi? Do dzieła!

Bulion i śmietankę zagotowujemy, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy ok. 5 min a następnie dorzucamy makaron. Przyprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze ok. 9 min na małym ogniu, czekając aż makaron wchłonie płyn. W międzyczasie cebulę kroimy w półksiężyce a czosnek w plasterki i podsmażamy na maśle na złoty kolor. Do makaronu dodajemy starty ser i cały czas gotując, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Podajemy posypany smażoną cebulą.

szwalcarski alplermagronen

Menu: