Odcinek 1 – przepis Izy Kapias na czanieckie kokardki

Szynkofleki to prosta, czeska potrawa, którą można przygotować wtedy, gdy odwiedzą nas niespodziewani goście. W lodówce zawsze znajdą się potrzebne składniki, zwłaszcza że można z nimi do woli eksperymentować.

Składniki:

  • 1 op. Czanieckiego Makaronu kokardka
  • 30 dag wędzonej szynki
  • ½ szkl. śmietany kremówki
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • sól i pieprz
  • olej
  • masło

Kroimy cebulę i podsmażamy na patelni na rozgrzanym maśle. Wędzoną szynkę kroimy na centymetrowe kostki i dorzucamy na patelnię. Po kilku minutach dodajemy śmietanę kremówkę. W międzyczasie Czaniecki Makaron w kształcie kokardki gotujemy al dente, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Do natłuszczonego, żaroodpornego naczynia wkładamy makaron wymieszany z szynką. Na górę wbijamy dwa jajka. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 220 °C. szynkofleki Izy