Tofu na horyzoncie!

- Amber Durum, Kuchnia chińska, Pikantne, Pszeniczne, Spaghetti, Wegetariańskie

Potrzebne będą ci:

  • 200g Czanieckie Spaghetti 100% Amber durum
  • 200g tofu (1 opakowanie) 
  • szklanka liści szpinaku
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 2 łyżeczki curry
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki sosu sojowego

Ma 2000 lat i pochodzi z Chin. Tofu – kochają je weganie i wegetarianie, ale wśród mięsożerców ma zdecydowanie zły PR. Głównym zarzutem jest brak charakterystycznego smaku. Ale, ale! My wiemy, jak tę pozorną wadę przekuć w zaletę! Kluczowe są aromatyczne przyprawy i zioła. Dlaczego warto jeść tofu? Głównie dla pełnowartościowego białka oraz bogatej zawartości fosforu, wapnia, potasu, magnezu, żelaza i witamin z grup E i B. Jak widać, powodów do jedzenia tego sojowego serka jest całkiem sporo. To jak, „zmierzycie się” z naszym przepisem? 

Sposób przygotowania:

Czanieckie spaghetti przygotuj według zaleceń na opakowaniu. Tofu wyjmij z opakowania i pokrój na średniej wielkości kostkę. Posiekaj ząbek czosnku. Na patelni lub woku rozgrzej olej, wrzuć na niego szpinak i podsmażaj krótko, przez ok 3 minuty. Następnie dodaj serek sojowy razem z czosnkiem i  przyprawami: imbirem, curry, sosem sojowym, solą i odrobiną pieprzu. Wymieszaj całość i smaż przez ok. 3 minuty. Na koniec dodaj odsączony z wody makaron. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki tak, aby makaron nabrał koloru przypraw. 

tofu-2

Menu: