Tunteeton Tyyppi, czyli łosoś po lapońsku

- Dla całej rodziny, Kuchnia fińska, Nasze przepisy, Pełnoziarniste, Świderki

Potrzebne będą ci:

  • Czaniecki Makaron Pełnoziarnisty typu świderek
  • łosoś surowy
  • 50 ml śmietany
  • 50 ml mleka
  • koperek
  • pieprz, sól

Gdy zamarznie cały krajobraz, a kiszki grają marsza nie zapomnij o przeręblu! Mała niecka, a tyle radości! Dodaj do przepisu szczęścia, trochę cierpliwości, skrop go rozgrzewającym eliksirem wolności i czekaj. Gdy lapońska sztuka łososiowego obiadu złapie przynętę, zaczynaj kuchenny bój.
 
 
Przygotowanie:
Rybę dokładnie filetujemy, zalewamy ją zimną wodą i wstawiamy na palnik. Kiedy woda się zagotuje, zdejmujemy garnek z ognia, wyjmujemy łososia z wywaru, dzielimy na mniejsze kawałki i ponownie gotujemy. Następnie do gotujących się kawałków łososia wsypujemy makaron, który doda nam energii. Pod koniec gotowania wlewamy mleko i śmietanę. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Koperkiem zwieńczamy nasz lapoński specjał. Zatankowanie takiej ilości gorącej zupy z makaronem, dostarczy nam energii na długie kilometry w białej zamieci.

tunteeton tyyppi

Menu: