Viva La Pappa Col Pomodoro!

- Dla całej rodziny, Jajeczne, Kuchnia włoska, Pikantne, Tasiemki, Wegetariańskie

Potrzebne będą ci:

  • Czaniecki Makaron typu Tasiemka Walcowana
  • 1,5 kg świeżych, dojrzałych pomidorów
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 średnia cebula
  • 2 lub 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • bazylia, tymianek
  • sól, pieprz, chili
  •  parmezan

Jak śpiewała Rita Pavone: viva la pomodoro! Śmiało możemy zaśpiewać razem z włoską piosenkarką: wiwat pomidorowa! Pomidorowa: tyle razy ratowała popołudniowych głodomorów, leczyła chandrę i sprawiała, że zza chmur wychodziło słońce. Najlepsza z makaronem! Czas na pomidorową retrospekcję. Pytasz co? My na to: pomidor!

Przygotowanie:

Podsmaż na oliwie pokrojoną w piórka cebulę i rozgnieciony czosnek przez kilka minut, do zeszklenia. Ponacinaj pomidory, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Następnie pokrój na ćwiartki i usuń twarde części. Do bulionu, dorzuć pomidory i pozwól im spędzić w swoim towarzystwie około 20 min na średnim ogniu. Do miłosnego eliksiru potrzebujemy jeszcze sekretny składnik, gałązkę pomidorów! Wrzuć ją do kotła i zostaw, niech zasili wywar swoja siłą smaku i aromatu – na końcu możesz ją wyłowić. Po kwadransie dodaj zioła, przyprawy, cebulę i czosnek. Wymieszaj wszystkie składniki i zmiksuj blenderem, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Wisienka na torcie w postaci startego parmezanu dopełni dzieła. Viva la pomodori!

pomidorowa

 

Menu: