Potrzebne będą ci:

  • 350 g Czanieckiego Makaronu z wysoką zawartością błonnika owsianego
  • 150 g orzechów włoskich
  • 300 ml mleka (lub śmietanki 30%)
  • 40 g masła
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • tymianek
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól

Orzechy włoskie zamiast ryb i mięsa? Można pokusić się o taką teorię, gdyż pełnowartościowe białko i najwyższy spośród wszystkich orzechów stopień stężenia kwasów omega-3, wypełnią ewentualne luki w diecie. Chrupanie jest zdrowe, orzechy wspomagają odporność dzięki kwasowi elagowemu oraz wykazują działanie antyoksydacyjne. Zawierają również witaminy z grupy B, witaminę E, kwas foliowy, błonnik oraz minerały, w tym żelazo, fosfor, magnez, cynk i miedź. W myśl akcji „Święta od kuchni” tym razem w pierniki (dla niewtajemniczonych: dużo) orzechów na wyskobłonnikowym.

Składniki:

Składniki makaron orzechowy

Czaniecki Makaron gotujemy al dente według wskazań na opakowaniu. W międzyczasie łuskamy i blendujemy orzechy. Na patelni roztapiamy masło i dodajemy drobno pokrojoną cebulę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Kiedy się zeszkli, wrzucamy na patelnię orzechy i całość zalewamy mlekiem lub śmietanką. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, gotując przez ok. 5 min. Tak przygotowany sos łączymy z ugotowanym i odsączonym makaronem. Przed podaniem dekorujemy orzechami i posypujemy startym parmezanem.

shutterstock_116711263

Menu: