W rytmie sirtaki

- Cook & go, Gotuj z Moniką Mrozowską, Kuchnia grecka

– Kuchnia jest nierozerwalnie związana z podróżowaniem. Gdy trafiam do małej, greckiej wioski, w której uśmiechnięta staruszka sprzedaje orzechy i domową oliwę, to mam ochotę zostać tam już na zawsze! – mówi Monika Mrozowska, ambasadorka naszego bloga, którą próbujemy dogonić w wąskiej, klimatycznej uliczce. Zapraszamy na małą wyprawę w rytmie sirtaki, śladem greckiej fety. książka screen2 Warto pojechać tam na początku maja, gdy zapach kwitnących drzew pomarańczowych zwala z nóg. W lipcu i sierpniu, mimo szczytu sezonu, zawsze znajdziecie ciche zakątki z pięknymi plażami. Z kolei we wrześniu czy w październiku, gdy u nas robi się już chłodno, w Grecji z łatwością złapiecie ostatnie chwile słonecznego lata. Czanieckie z filtrem – Sałatki z makaronem, tzatziki, pieczone bakłażany, kotleciki z cukinii i kulinarne wariacje lokalnych szefów kuchni. Uwielbiam grecką kuchnię! – mówi Monika i dodaje, że wakacje all inclusive są jak najbardziej ok, ale samodzielne przygotowywanie posiłków w kuchni z widokiem na kwitnące bugenwille i ucztowanie na tarasie przy stole przykrytym bawełnianym obrusem, jest po prostu genialne! grecja2 Taki wyjazd najlepiej zaplanować z dużą grupą znajomych i umówić się, że każdego dnia gotuje ktoś inny. Najprostszy obiad na wakacjach? Makaron! Z sosem z dojrzałych pomidorów, uduszonych na greckiej oliwie i udekorowany solidnym jogurtowym kleksem. Najlepszy komplement? – Mamo, dostanę dokładkę?

Menu: