Warzywna przygoda majowa

- Dla całej rodziny, Jajeczne, Kuchnia polska, Muszelki, Nasze przepisy

Potrzebne będą ci:

  • Czaniecki Makaron typu Muszelka
  • 2 litry wody
  • jedna marchewka
  • kawałek pietruszki
  • niewielki kawałek  selera
  • 1 duży por
  • garść zielonego groszku
  • 2-3 liście kapusty włoskiej
  • 3 średnie ziemniaki
  • 200 g śmietany 18%
  • pieprz
  • sól
  • kostka rosołowa

Weekend majowy… Czanieckie rozbijają namiot, rozkładają karimaty i hamak… Czas na biwak! W ciszy lasu, przy szumie strumyka, gdzie stokrotka rosła wolno zawrzała zupa warzywna dla strudzonego piechura. Gitara ognisko, a głos Czanieckich-eckich-eckich echo niesie… Ahoj przygodo!
 
Przygotowanie:
Gotujemy ok. 2 litry wody. Dodajemy pokrojone w kostkę: marchewkę, seler i pietruszkę. Po 10 minutach dorzucamy groszek i pora. Po kolejnych 5 minutach pokrojone w kostkę ziemniaki, dość grubo pokrojone liście kapusty włoskiej oraz Czanieckie muszelki gotujemy jeszcze ok. 10-12 minut. W tym czasie dorzucamy kostkę rosołową, a jak się rozpuści solimy i doprawiamy pieprzem. W międzyczasie zabielamy zupę śmietaną. Chwilkę razem gotujemy. Czuj, czuj czuwaj!
 
 
 

Menu: