Jak uwędzić rybę?

Prawda wyszła na jaw – każdy z nas może uwędzić łososia we własnej kuchni. Nie wierzycie? Szef kuchni Mateusz Czekierda udowadnia, że to prawda. Wystarczy garnek, sito i trochę kreatywności, żeby samemu zrobić naturalnie wędzoną rybę. Spróbujcie sami i sprawdźcie, jaka jest pyszna!

Do uwędzenia ryby potrzebujesz:

  • palnika cukierniczego
  • naczynia do gotowania na parze
  • siana
  • fileta z łososia
  • oleju
  • soli

Sposób przygotowania:

Garnek postaw na kuchence (podczas wędzenia, garnek powinien być ciągle podgrzewany od spodu, aby utrzymać ciepło). Do garnka włóż siano. Sito polej odrobiną oleju i połóż na nim pokrojoną w niewielkie kawałki, posoloną rybę. Podpal całe siano przy pomocy palnika cukierniczego i szybko przykryj garnek sitem i przykrywką. Podgrzewaj naczynie od spodu. Rybę wędź przez 7-10 minut, dwukrotnie podpalając siano, aby łosoś nie był surowy. Pamiętaj, że dodatkową porcję siana możesz włożyć do garnka tylko raz (oprócz pierwszej, którą podpalasz na samym początku) – w przeciwnym wypadku stanie się ono gorzkie, a smak przejdzie na rybę.  Zamiast siana, do wędzenia możesz użyć wiórów trocinowych. Wędzony łosoś jest już gotowy, smacznego!

Mateusz Czekierda 

Jest szefem kuchni w Czanieckiej Szkole Gotowania. Wspólnie z Izą Kapias (aktorką teatralną i serialową, znaną m.in. z „Przepisu na życie”) prowadzi program kulinarny WszechSmaki.TV. Doświadczenie zdobywał zarówno w Polsce, jak i za granicą. Gotował w najlepszych restauracjach na południu Polski (głównie w Bielsku-Białej). Mateusz to prawdziwy miłośnik smaków i zapachów, który może godzinami opowiadać o swojej pasji. Najchętniej korzysta z sezonowych warzyw i owoców, bo jak twierdzi, tylko lokalne produkty są gwarancją unikalnego smaku. Wędzony łosoś to kolejny temat, który Mateusz bierze do tablicy w Szkole Gotowania.