Spaghetti marinara z głębi mórz i oceanów

- Dla całej rodziny, Jajeczne, Kuchnia włoska, Nasze przepisy, Spaghetti

Potrzebne będą ci:

  • 1 op. Czanieckiego Makaronu Spaghetti
  • 1 małe op. mrożonych krewetek koktajlowych
  • 1 małe op. mrożonych ośmiorniczek (baby octopus)
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pół brokułu
  • szklanka białego, wytrawnego wina
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • kilkanaście czarnych oliwek
  • rukola do dekoracji
  • oliwa z oliwek
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól morska

Czy wyznanie to wyzwanie? Tak, jeśli zamierzamy zaskoczyć naszą drugą połowę daniem „Z głębi mórz i oceanów” po czaniecku. Spaghetti marinara pochodzi z południowych Włoch, które słyną z doskonałych owoców morza. Według jednej wersji wymyślili ją marynarze, a według innej – ich żony, które wprost na patelnię wrzucały krewetki i ośmiorniczki, przyniesione z połowu przez mężów. Potrawa idealnie nadaje się na kulinarne wyznanie – wszak krewetki to, jak wiadomo, naturalny afrodyzjak! Przypominamy, że własne propozycje możecie do niedzieli publikować na Instagramie i Facebooku, oznaczone profilem @czanieckiemakarony i hashtagiem #kulinarnewyznanie – tutaj znajdziecie szczegóły konkursu. Na zwycięzców czekają zestawy makaronów!

Sposób przygotowania:

Czaniecki Makaron Spaghetti gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Krewetki i ośmiorniczki rozmrażamy. Na patelnię wlewamy olej, dodajemy połówkę posiekanej, czerwonej cebuli, czekamy, aż lekko się zeszkli i podsmażamy razem z czosnkiem. Następnie dodajemy rozmrożone ośmiorniczki i wlewamy na patelnię szklankę białego, wytrawnego wina. Dusimy wszystko przez kilka minut i dodajemy rozmrożone krewetki. Całość nadal dusimy, sprawdzając co jakiś czas, czy sos gęstnieje. W międzyczasie gotujemy krótko brokuły w osolonej wodzie. Na talerzach rozkładamy makaron, dodajemy krewetki i ośmiorniczki, a całość dekorujemy połówkami pomidorków koktajlowych, różyczkami brokułów, oliwkami, rukolą i kilkoma wiórkami czerwonej cebuli. Spaghetti marinara

Menu: