Zapiekanka dla trolla

- Dla całej rodziny, Jajeczne, Kuchnia norweska, Nasze przepisy, Rurki

Potrzebne będą ci:

  • 500 g filetu z dorsza
  • 1,5 łyżeczki lubczyku
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 20 g masła
  • 200 g Czanieckiego Makaronu rurka ukośna
  • 3 papryki
  • brokuły 1 szt
  • 100 g sera żółtego
  • 200 ml śmietany 18%
  • 3 jajka
  • 15 g gałki muszkatałowej
  • sól i pieprz

Kraina fiordów, gór, zórz polarnych i… trolli. W Norwegii (o której pisaliśmy tutaj) należy być wyjątkowo czujnym, bo ni stąd, ni zowąd mogą się pojawić na naszej drodze. Mamy jednak przepis, który pomoże Wam udobruchać te istoty – makaronowa zapiekanka z dorszem, papryką i brokułami.

Przepis na zapiekankę:

Czanieckie rurki gotujemy al dente, przez ok. 9 min. W międzyczasie kroimy na kawałki filet z dorsza, polewamy go lubczykiem zmieszanym z oliwą z oliwek i szczyptą soli i wstawiamy do lodówki. Po około 30 minutach wyjmujemy rybę i dodajemy do niej brokuły, pokrojoną w paski paprykę oraz ugotowany al dente makaron. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Następnie przygotowujemy sos: śmietanę mieszamy z jajkami ubijaczką, dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej oraz starty żółty ser. Mieszamy makaron z sosem i przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 30-40 min. tak, aż sos stworzy ciągnącą się, lekko przyrumienioną skorupkę. Spis godt! 🙂

zapiekanka dla trolla

Menu: