Przepis na zapiekankę makaronową

- Dla całej rodziny, Kuchnia polska, Pszeniczne, Rurki, Wegetariańskie

Potrzebne będą ci:

Wkraczamy w wiejskie klimaty, bo na stół wjeżdża rustykalna zapiekanka. Naturę czuć w każdym składniku – orzechach włoskich, serze pleśniowym i polskich pieczarkach. Czas zakasać rękawy i zabrać się do roboty, bo te pyszności same się nie ugotują!

Sposób przygotowania:

Czaniecki makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Podsmażamy na połowie oleju do momentu zeszklenia. Pieczarki kroimy w plasterki i wrzucamy do cebuli, całość mieszamy i dusimy przez 10 minut. Goudę trzemy na małych oczkach, a rokpol kroimy w niewielką kostkę. Do osobnego garnka wlewamy śmietanę i pomału wsypujemy goudę, cały czas mieszając.

Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i przekładamy do niego makaron. Zasypujemy go pieczarkami, zalewamy serowym sosem i mieszamy z rokpolem i orzechami włoskimi. Wierzch posypujemy resztą sera i polewamy pozostałym olejem. Zapiekamy wszystko w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut. Rustykalna zapiekanka makaronowa jest już gotowa. Smacznego!

Menu: