Potrzebne będą ci:

  •  250 g Czaniecki Makaron typu świderki
  •  200 g gotowanej kiełbaski
  • 150 g sera gouda
  • 100 g boczku wędzonego
  • 0,5 l piwa
  •  1/2 l słodkiej śmietany
  •  1/2 kostki masła
  • 1 por
  • 100 g pieczarek
  •  sól, pieprz, gałka i parmezan

WszechSmaki, czyli Bawaria, Tyrol i ukochane przez wszystkich Alpy. Czanieckie w kuchni jodłują o zbliżającym się Festiwalu WszechSmaki w komitywie z Festiwalem Miast Partnerskich, dlatego zgotowały piwną ucztę smakosza. Dzisiaj będzie treściwie, na chłopski rozum i żołądek. Jest piwo, kiełbacha i rumiany polik. Zapraszamy na przedsmak festiwalowej uczty!

Przygotowanie:

Czanieckie gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Mięso ser, pieczarki i por kroimy na kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem. I jeszcze najważniejsze: sos do zapiekanki. Mieszamy piwo ze śmietaną, dodajemy sól, pieprz, szczyptę gałki muszkatołowej i parmezan. Makaron z mięsem i warzywami przekładamy do wysmarowanej masłem formy, zalewamy sosem piwnym. Posypujemy płatkami masła i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 °C. Zapiekamy około 45 minut. Włączamy bawarską nutę z akordeonem i jodłowaniem w tle – degustujemy. Guten Appetit!

Menu: