Potrzebne będą ci:

  • Czaniecki Makaron (dowolny, np. muszelki, pełnoziarniste rurki lub wysokobłonnikowe świderki)
  • 0,5 kg grzybów (leśnych lub pieczarek)
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • rozmaryn
  • szałwia
  • 300 ml śmietany
  • 150 g sera żółtego

#Święta od kuchni, a w kuchni szałwia, rozmaryn i aromaty Finlandii. Co prawda fińska zapiekanka makaronilaatikko powinna być z mięsem, ale my zrobimy jej alternatywną (postną?) wersję. Wszak świąteczna tradycja głosi, że na pierwszym miejscu winny być ryby. Zabieramy się za gotowanie, pierwsza gwiazdka już za tydzień!

Składniki zapiekany klasyk

Czaniecki Makaron gotujemy al dente według wskazań na opakowaniu. W międzyczasie obieramy i myjemy grzyby, które kroimy na kawałki. Obraną i posiekaną cebulę delikatnie szklimy na maśle, dodając następnie grzyby i dusząc całość przez ok. 10-15 minut.  Dodajemy przyprawy – sól, pieprz, szałwię, rozmaryn (najlepiej świeży) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlewamy śmietanę i mieszamy. Dodajemy makaron, a następnie całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy serem. Zapiekamy przez ok. 30 minut.

zapiekanka z makaronem

Menu: