Zielona oliwa

Zielona oliwa to prawdziwy kulinarny majstersztyk. Dziś zapraszamy Cię na lekcję chemii, podczas której szef kuchni Mateusz Czekierda pokaże Ci, jak odzyskać chlorofil z ulubionych, liściastych warzyw. Blanszuje, hartuje, miksuje i precyzyjnie kontroluje temperaturę. Wychodzi z tego zielona oliwa – pyszny, naturalny i zdrowy dodatek do wszelkich potraw. Zrób ją razem z nami i na zawsze odmień smak swoich sałatek i sosów. 

Mateusz Czekierda 

Jest szefem kuchni Czanieckiej Szkoły Gotowania. Wspólnie z Izą Kapias (aktorką znaną m.in. z serialu „Przepis na życie”) prowadzi program kulinarny WszechSmaki.TV. Doświadczenie zdobywał zarówno w Polsce, jak i poza granicami naszego kraju. Gotował w najlepszych restauracjach południowej Polski (głównie w Bielsku-Białej). Mateusz to prawdziwy miłośnik przepisów, smaków i zapachów, który może godzinami opowiadać o swojej pracy. Najchętniej korzysta z sezonowych warzyw i owoców, bo jak twierdzi, tylko lokalne produkty są gwarancją unikalnego smaku.

Szkoła Gotowania 

Garść trików i przepisów kulinarnych, serwowanych przez profesjonalnego szefa kuchni, Mateusza Czekierdę, który zaraża widzów swoją pasją do gotowania. W programie serwuje proste, kulinarne patenty, które zaskoczą gości na każdym przyjęciu (i nie tylko). Zielona oliwa to czwarty przepis, który Mateusz bierze do tablicy w Czanieckiej Szkole Gotowania. 

Czanieckie Makarony 

Czanieckie Makarony to marka, której historia rozpoczęła się 25 lat temu od rodzinnej manufaktury, produkującej kultową krajankę. Dziś w ofercie firmy znajduje się niemal 40 rodzajów makaronów, inspirowanych kuchniami z całego świata. Czanieckie są jednym z głównych producentów makaronów w Polsce, eksportującym swoje wyroby do USA, Anglii i Irlandii. O jakość makaronów dba Czanieckie laboratorium, które funkcjonuje już od 13 lat.