Potrzebne będą ci:

  • 200 g Czanieckiego Makaronu z linii 5-jajecznej typu kokardki
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • ok. 70 ml słodkiej śmietanki
  • 6-8 plasterków sera koziego (roladka)
  • sól do smaku

Przyszła koza do woza, a ser do przepisu. Produkty krowie zastąpimy dziś kozimi, konkretnie serem kozim – lepiej przyswajalnym, niż ten z mleka krowiego. Zawiera białko, cynk, kwas foliowy, witaminy z grupy B i A, mikroelementy wzmacniające nasze kości i mięśnie oraz wspomagające prawidłową pracę serca i nerek. Francuzi od lat delektują się jego smakiem, my powoli się z nim oswajamy. Jeśli w kuchni pojawia się Monika Mrozowska wiedzcie, że coś się dzieje. Zadziało się smacznie i zdrowo: jest bogaty w magnez szpinak, czosnek – naturalny antybiotyk i słodka śmietanka. 

Makaron gotujemy al dente według wskazań na opakowaniu. Czosnek drobno szatkujemy i chwilę podsmażamy na maśle. Następnie dolewamy śmietankę, dodajemy umyty szpinak i całość dusimy ok. 5 minut. Solimy do smaku. Ugotowany makaron mieszamy ze szpinakiem i dekorujemy kilkoma plastrami sera koziego. Smacznego!

makaron ze szpinakiem i kozim serem

Menu: