Zielone pesto w uścisku spaghetti

- Amber Durum, Kuchnia włoska, Nasze przepisy, Spaghetti, Wegetariańskie

Potrzebne będą ci:

  • 1 op. Czanieckiego Makaronu Spaghetti
  • 2 małe cukinie
  • Pesto: 
  • 200 g świeżego szpinaku
  • bazylia, pęczek
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 soku z cytryny
  • 60 g orzechów nerkowca

Mówi się, że można zzielenieć ze złości, tymczasem Czanieckie zzieleniały z zachwytu! Psychologia koloru wskazuje na zielony, jako symbol nadziei – mamy nadzieję, że będzie smakować! Szpinakowo-bazyliowa moc włoskiego pesto w uścisku krzepkiego ramienia spaghetti na miękkiej cukinii tworzą przepis wiosennego oddechu. 

Pesto w uścisku składniki
 
 

Przygotowanie:

Szpinak, bazylię, czosnek, oliwę z oliwek, sok z cytryny i orzechy blendujemy na gładką masę, dodajemy sól oraz pieprz do smaku. Pesto można dodatkowo przyprawić. Umytą cukinię kroimy w krążki, wrzucamy do garnka z osoloną, wrzącą wodą i parzymy krótko, do momentu aż stanie się giętka. Czaniecki Makaron Spaghetti gotujemy al dente, a następnie mieszamy (na zimno, czyli już na talerzu, a nie w garnku!) z pesto do smaku i podajemy z cukinią. Możemy dodać również pieczoną, czerwoną paprykę oraz udekorować danie startym serem i orzechami. Zielone pesto gotowe! I jak? Zielono Wam? 🙂
zielone pesto

Menu: