Ziemniaki z ogniska bez ogniska

Czarna skórka, kryjąca miękki ziemniaczany środek, pachnący ogniskiem i sierpniowym wieczorem, spędzanym w gronie najbliższych… Podobno tego smaku nie da się podrobić. No bo jak to? Ziemniaki z ogniska bez ogniska, i to we własnej kuchni? Tak! W najnowszym odcinku Szkoły Gotowania szef kuchni Mateusz Czekierda udowadnia, że ten smak możecie uzyskać bez względu na porę roku. Wystarczy trochę kreatywności i ogień, a masło, olej lniany, mąka i ziemniaki zmienią się w pyszne danie główne lub idealny dodatek do tradycyjnego schabowego z buraczkami. Z solą, masłem lub ulubionym sosem – będą pyszne w każdej postaci!

Mateusz Czekierda – szef kuchni Czanieckiej Szkoły Gotowania, który razem z aktorką Izą Kapias prowadzi program kulinarny WszechSmaki.TV. Doświadczenie zdobywał w Polsce i za granicą, a gotował w najlepszych restauracjach na południu naszego kraju (głównie w Bielsku-Białej). Miłośnik kulinariów, może godzinami opowiadać o swojej pracy. Mateusz najchętniej gotuje z sezonowych warzyw i owoców, ponieważ, jak twierdzi, tylko naturalne produkty są gwarancją wyjątkowego smaku.

Szkoła Gotowania – garść trików i przepisów kulinarnych, serwowanych przez profesjonalnego szefa kuchni, Mateusza Czekierdę, który zaraża widzów swoją miłością do gotowania. W programie przygotowuje proste dania, które zaskoczą gości na przyjęciu (i nie tylko) oraz prezentuje sprawdzone sposoby na ułatwienie kulinarnego życia. Ziemniaki z ogniska bez ogniska to trzeci przepis, który Mateusz bierze do tablicy w Czanieckiej Szkole Gotowania. 

Czanieckie Makarony – historia marki zaczęła się 25 lat temu od rodzinnej manufaktury, która produkowała kultową krajankę. Dziś zamiast manufaktury jest fabryka, a w ofercie firmy znajduje się niemal 40 rodzajów makaronów, inspirowanych kuchniami z całego świata. Obecnie Czanieckie są jednym z głównych producentów makaronów w Polsce, eksportującym swoje wyroby do USA, Anglii i Irlandii. O jakość makaronów dba Czanieckie laboratorium, które funkcjonuje już od 13 lat.