Zupa fasolowa z historią w tle

- Dla całej rodziny, Jajeczne, Kuchnia polska, Łazanka, Nasze przepisy

Potrzebne będą ci:

  • 1 op. Czanieckiego Makaronu łazanka mała
  • 300 g drobnej, czerwonej fasoli, tzw. malinowej
  • 1 małe op. 12% śmietany
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • świeży imbir

Na początek potrawa najprostsza z możliwych, którą bardzo trudno jest popsuć nawet początkującemu kucharzowi. Zupa fasolowa, którą w mojej rodzinie jako pierwsza zaczęła gotować praprababcia Zofia. Mimo, że zupa pojawiała się u nas na święta, dopiero jakiś czas temu dotarłem do tej informacji. Przeżyłem przy okazji niemałe zaskoczenie – imię Zofia zupełnie nieświadomie dałem mojej córce, nie wiedząc, że w ten sposób wędruję w przeszłość, przez pokolenia.

Zupę tę zaczęto w mojej rodzinie gotować najprawdopodobniej w latach 30. Rodzina przywędrowała do Bielska ze Śląska Cieszyńskiego, skąd została wysiedlona, kiedy zapadła decyzja o utworzeniu Jeziora Goczałkowickiego. Zupa wywodzi się więc ze Śląska Cieszyńskiego i  jest prostą, wysokokaloryczną, a przy tym tanią potrawą – miała wzmacniać po ciężkiej, fizycznej pracy. Przygotowywana z hodowanej we własnym ogródku fasoli miała nieprawdopodobny smak!

Sposób przygotowania:

Fasolę mocz przez 12 godzin w wodzie w garnku, a potem w tej samej wodzie bez wylewania, płukania – to bardzo ważne! – gotuj ją, dopóki nie będzie miękka. Wtedy zabiel zupę 12% śmietaną. Najlepiej jest przełożyć śmietanę do miseczki, nalać do niej trochę wody z zupy i wlać do garnka. W międzyczasie ugotuj Czaniecki Makron typu łazanka mała zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zupę zagęść jeszcze zasmażką II stopnia czyli w kolorze złotym – dwie łyżki masła wrzuć na patelnię, rozpuść, a następnie dodaj mąkę i zdejmij z ognia, gdy nabierze złocistego koloru. Aby w Twojej zupie nie było nieapetycznych farfocli, do zasmażki, na patelnię, wlej trochę zupy i mieszaj. Następnie przelej przez sito zawartość patelni do garnka z resztą zupy  i wszystko razem jeszcze przez chwilę gotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Jak wiadomo, zupa z fasoli jest ciężkostrawna, dlatego możesz dodać do niej nieco imbiru, który przyspiesza przemianę materii. To wersja alternatywna – oryginalna receptura praprababci Zofii imbiru nie przewidywała. Zupa fasolowa praprababci Mateusza

Menu: