Gorące krewetki

- Jajeczne, Kolanko, Kuchnia tajska, Nasze przepisy, Pikantne

Potrzebne będą ci:

  • Makaron Czanieckie kolanko
  • 0,5 kg krewetek królewskich
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 papryka
  • 3 suszone pomidory
  • 1 papryczka chilli
  • 1 mały imbir
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • cytryna

Zupa z krewetek jest smakowitą alternatywą dla polskiego rosołu. Przyprawiona smakami Azji, syci i rozgrzewa w zimowe wieczory… i niedzielne obiady 🙂 

Sposób przygotowania:

Makaron ugotuj według zaleceń na opakowaniu. Krewetki obierz z pancerzyków i odetnij główki, zalej sokiem z cytryny i odstaw na ok. 20 min. Nie wyrzucaj głów i pancerzyków, ponieważ przydadzą się do bulionu. Cebulę i paprykę pokrój w kostkę i przełóż do dużego garnka. Dodaj obraną i pokrojoną w niewielką kostkę marchewkę oraz krewetkowe głowy i pancerzyki. Całość podsmaż na łyżce oleju kokosowego i zalej 1,5 l zimnej wody. Gotuj przez min. 30 minut. Suszone pomidory i papryczkę chilli pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż na nim krewetki, pomidory i chilli przez ok. 5 minut. Gdy wywar będzie gotowy, wyłów z niego krewetkowe pozostałości. Przełóż podsmażone krewetki, pomidory i chilli, dodaj tarty imbir, siekany czosnek, otartą skórkę z cytryny oraz cynamon, kurkumę, sos sojowy, sól i pieprz. Gotuj wszystko przez ok. 5 minut i w razie potrzeby dopraw do smaku. 

Menu: