Na głośne kolędowanie, wigilijną wieczerzę i na zdrowie. Tradycyjny barszcz, u nas w wydaniu z krajanką. Z jabłkiem i octem dębowym, ku zaskoczeniu oraz intensywności smaku. Symbol Świąt, ale w nie symbolicznej porcji. Rozkochacie się w tym smaku.
Cebule pieczemy w łupinach w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze ok. 1600 C przez 15 minut. Następnie wkładamy je do garnka razem z jabłkiem i pozostałym warzywami pokrojonymi uprzednio w słupki oraz z burakami startymi na plastry. Wody powinno być tyle, aby zalać wszystkie warzywa. Kiedy wywar zacznie wrzeć, dodajemy 2 łyżki octu, kilka kulek ziela angielskiego oraz pieprzu. Gdy buraki zmiękną, dodajemy czosnek i doprawiamy wywar. W międzyczasie, w osobnym garnku gotujemy Czaniecką krajankę według wskazań na opakowaniu. Przed podaniem odcedzamy barszcz i dodajemy do niego ugotowaną krajankę.