Nie ma zapachu i smaku, za to jest niezbędny w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu. Znajdziecie go w owocach, warzywach i produktach zbożowych, w tym w makaronach pełnoziarnistych. Błonnik – hit czy kit, którym nas karmią?
Błonnik x 2 Istnieją dwa typy błonnika – rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Czym się różnią? Pierwszy, choć rozpuszcza się pod wpływem wody, to staje do walki z toksynami i bije rekordy w oczyszczaniu organizmu. Znajdziemy go w suchych nasionach roślin strączkowych, owocach i warzywach. Drugi z nich nie daje się wodzie, łączy się z pokarmem i na długo zapewnia nam uczycie sytości. Znajdziecie go w makaronie pełnoziarnistym, razowym chlebie, kaszy, ryżu i otrębach zbożowych. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) optymalna ilość spożywania błonnika to 20-40 gramów dziennie.
[slideshow_deploy id=”1954″] Jakie korzyści wynikają z tego, że dostarczamy organizmowi błonnik?
- Błonnik zapewnia uczucie sytości, dzięki czemu nie sięgasz po przekąski i trzymasz się diety.
- Nie powoduje nagłego wzrostu cukru we krwi (nie czujemy się po nim senni).
- Oczyszcza organizm z toksyn.
- Obniża poziom cholesterolu.
- Poprawia wchłanianie witamin z przyjmowanego pokarmu.
- Korzystnie wpływa na trawienie.
- Wspomaga odchudzanie (przy jednoczesnym korzystaniu z aktywności fizycznej).
- Nie wpływa na kaloryczność dania.
W jakich produktach znajdziecie błonnik?
- otręby pszenne 42,4 g
- suszone śliwki 16,1 g
- fasola biała 15,7 g
- migdały 12,1 g
- sezam 9,1 g
- Czaniecki Makaron z ekstra zawartością błonnika owsianego 8,4 g
- Czaniecki Makaron pełnoziarnisty 7 g / na 100 g produktu
Wiedząc, jaką rolę odgrywa ten składnik w naszej codziennej diecie, stworzyliśmy nowy makaron z ekstra zawartością błonnika owsianego. We współpracy z naszymi technologami żywności i naukowcami z SGGW w Warszawie opatentowaliśmy nasz wysokobłonnikowy makaron i jego wytwarzanie.
Czy wiesz, że błonnik owsiany zawiera beta-glukany, które:
- pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi,
- ograniczają wzrost poziomu glukozy we krwi po posiłku, w którym się znajdują.
Premiera Czanieckiego Makaronu z ekstra ilością błonnika owsianego miała miejsce 24.10.2015 r. na Tauron Arenie w Krakowie, w ramach akcji „Czanieckie z pasją” i 2 PZU Cracovia Półmaratonu Królewskiego. Pobiliśmy tam Światowy Rekord Guinnessa, o którym piszemy tutaj. Makaron z wysoką zawartością błonnika owsianego możecie kupić w naszym sklepie internetowym tutaj.