Bramboračka, czyli po naszemu kartoflanka. Wiecie, że bardzo ważnym daniem obiadowym w czeskiej kuchni są zupy – polevki? Czaniecka kompozycja jak zwykle nie stroni od makaronu. Tradycyjną polevkę doprawiliśmy festiwalową, czeską nutą. Pamiętacie, że 13-14 czerwca to nasz weekend? Będzie makaronowo, podróżniczo i kulturalnie. Więcej o Festiwalu znajdziecie tutaj.
Składniki:
Cebulę obrać i drobno posiekać. Resztę warzyw pokroić w kosteczkę. Czanieckie muszelki ugotować al dente. Podsmażyć cebulę na oleju, dodać mąkę i smażyć na złoty kolor. Następnie wlać 1,5 l wody, mieszając doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać pokrojone warzywa. Kartoflankę gotować, aż do miękkości warzyw. Doprawić czosnkiem, solą i majerankiem. Radzimy podawać zaraz po ugotowaniu, wtedy smakuje najlepiej. Nasza czeska impresja zaspokoi podniebienie każdego wielbiciela polevki. Ahoj!