To idzie fala, fala, fala! Fala upałów oczywiście, przed którą warto się schować przy stole. Dla ochłody proponujemy lekkostrawny i łatwy w wykonaniu krem z dodatkiem wysokobłonnikowego. Greczynka soczewica i bataty z doliny Jangcy dobrze wiedzą jak bronić się przed gorącem.
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy, a następnie smażymy w garnku na odrobinie oleju kokosowego, aż do zeszklenia. Dodajemy soczewicę (uprzednio płuczemy ją na sitku pod zimną bieżącą wodą, aby pozbyć się goryczki) oraz obrane i pokrojone w kostkę bataty i marchewkę. Całość zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż batat zmięknie. W międzyczasie gotujemy al dente Czaniecki Makaron. Po wystudzeniu zupy blendujemy ją, przyprawiamy do smaku, dodajemy ugotowany makaron i mleko kokosowe.