Smak dzieciństwa w dorosłym wydaniu, dla dbających o zdrowe odżywianie i zbilansowaną dietę. Zamiast tradycyjnego ryżu naszą bazą jest Czaniecki gotowany w mleku z dodatkiem niedojrzałego owocu storczyka, czyli po prostu wanilii! Jednym z jej głównych producentów jest Madagaskar, a ważnymi właściwościami m.in. wzmocnienie organizmu i poprawa samopoczucia. Wanilia, obok szafranu i kardamonu, jest jedną z najdroższych przypraw na świecie. Któż nie uległby jej słodkiemu aromatowi?
Sposób przygotowania:
Wlewamy mleko do garnka, wkładamy do niego laskę wanilii i wyciągnięte z niej uprzednio nasionka (kroimy laskę wanilii wzdłuż). Dodajemy szczyptę soli i słodzimy miodem lub brązowym cukrem. Kiedy mleko się zagotuje, wyciągamy z niego laskę wanilii i wsypujemy Czaniecki Makaron typu ryż, który gotujemy ok. 10 min, co jakiś czas mieszając. Owoce kroimy na kawałki i razem z pozostałymi składnikami łączymy z ugotowanym makaronem. Aby zwiększyć zawartość błonnika w daniu, możemy dodać otręby pszenne lub owsiane. Przed podaniem dekorujemy migdałami, borówkami lub malinami. Czaniecki ryż na mleku gotowy!