Modra kapusta – nie dość, że smaczna, to jeszcze zdrowa! I doskonale komponuje się z makaronem. Tasiemki kapusty i makaronu znakomicie razem wyglądają, a potrawa jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Kto chciałby spróbować kuchni śląskiej, ale jeszcze nie czuje się na siłach, by zmierzyć z szacownymi klasykami typu rolada, może zacząć od czanieckich tasiemek!
Czaniecki Makaron typu tasiemka walcowana gotujemy al dente zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Czerwoną kapustę kroimy na małe paseczki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Jeśli dodamy do wody odrobinę octu, kapusta nie straci swojego pięknego, modrego koloru. W międzyczasie kroimy bardzo drobno cebulę i podsmażamy na rozgrzanej patelni. Wsypujemy ugotowaną kapustę, wszystko razem dokładnie mieszamy i jeszcze przez chwilę podsmażamy. Rozkładamy na talerzach ugotowany makaron, dodajemy kapustę i posypujemy całość żółtym serem. Gotowe!