Jej ojczyzną jest Ameryka Środkowa, jednak ta sztuka przybyła do nas z Wyspy Hokkaido. Idealna dla leniuchów, gdyż nie trzeba jej obierać. Dynia hokkaido, którą poleca dziś Monika Mrozowska – ambasadorka naszego bloga, zawiera mnóstwo witamin: A, B1, B2, C, PP oraz składników mineralnych, m.in. fosfor, wapń, potas, żelazo czy magnez, który tak uparcie wypłukujemy kawą. Co więcej nasiona dyni działają podobno „pobudzająco” – jeśli wiecie, co mamy na myśli… Czanieckim z dyńki prosto w talerz!
Czaniecki Makaron gotujemy al dente według wskazań na opakowaniu. W międzyczasie dynię obieramy ze skóry (lub nie), usuwamy z niej pestki i kroimy w małą kostkę, a pora w plasterki. Na roztopionym maśle podduszamy je ok. 5-7 minut z odrobiną soli. Następnie dolewamy 250 ml wody i gotujemy, aż warzywa staną się miękkie. Następnie wszystko bardzo dokładnie miksujemy i dosmaczamy. Ugotowany i odcedzony makaron mieszamy z sosem dyniowym oraz posypujemy startym cheddarem. Na koniec dodajemy jeszcze ciut pieprzu. Smacznego!