Czekoladowo-selerowa gratka! Kto by się spodziewał takiego duetu? Dla wielbicieli awangardowych zestawień mamy coś specjalnego – czekolada poczuła miętę do selera, a efektem tego zauroczenia jest pyszny krem! Co na to wasze kubki smakowe?
Czaniecki Makaron typu świderek gotujemy al dente wedłg instrukcji na opakowaniu. Seler trzemy na tarce z dużymi oczkami. W międzyczasie kroimy cebulę czerwoną i przez 2 minuty smażymy na maśle. Następnie dodajemy seler i podsmażamy przez ok. 7 minut, cały czas mieszając. Całość przekładamy do garnka, zalewamy bulionem drobiowo-warzywnym (przepis na aromatyczny i klarowny bulion znajdziecie tutaj) i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Dorzucamy startą czekoladę i gotujemy ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając. Zupę miksujemy blenderem i zabielamy jogurtem naturalnym. Przed podaniem dekorujemy orzechami włoskimi lub wiórkami gorzkiej czekolady.