Wytwarzana jest na szeroką skalę i coraz częściej stanowi substytut świeżych jajek. Znajdziecie ją m.in. w składzie pasztetów, ciast oraz makaronu. Produkty zawierające masę jajową wzbudzają jednak spore wątpliwości, zwłaszcza wśród zwolenników żywności ekologicznej. Czy rzeczywiście powinniśmy je usunąć z naszego jadłospisu? Informacji na ten temat zasięgnęliśmy u naszych specjalistów z Czanieckiego laboratorium.
Masa jajowa trafiła na czarną listę składników po tzw. „Aferze jajecznej”, która rozpętała się po odkryciu niezbyt przyjemnych faktów, związanych ze składem suszu jajecznego, produkowanego przez jeden z kaliskich zakładów. Badania laboratoryjne wykazały, że znajdowały się w nim metale ciężkie: kadm i ołów, kreda pastewna oraz bakterie E-coli. Co gorsza, susz trafiał do producentów słodyczy oraz wypieków na terenie całej Polski, a następnie do nieświadomych niczego konsumentów.
Skąd ta popularność?
Wśród producentów masa jajowa cieszy się znacznie większą popularnością niż świeże jajka – jest dużo praktyczniejsza w zastosowaniu, zwłaszcza jeśli produkcja żywności odbywa się na szeroką skalę. Ponadto, proces pasteryzacji znacznie wydłuża okres przydatności masy jajowej do spożycia.
Kulisy powstawania masy jajowej
Masa jajowa powstaje z białek oraz żółtek, które poddaje się filtracji w celu oddzielenia ich od skorupek. Istotnym procesem podczas wytwarzania masy jajowej jest pasteryzacja, którą przeprowadza się, aby wyeliminować występujące w jajkach drobnoustroje. Dosyć często można się spotkać ze stwierdzeniem, że wraz z drobnoustrojami niszczone są również zawarte w jajkach cenne witaminy oraz pierwiastki. Niewiele ma to jednak wspólnego z prawdą, ponieważ proces ten przeprowadzany jest w stosunkowo niskiej temperaturze, co nie pozbawia masy jajowej pierwotnych wartości odżywczych.
Masa jajowa jest produktem bezpiecznym dla naszego organizmu oraz, jak się okazuje, w pełni naturalnym. Nie poddawana żadnych chemicznym procesom zachowuje wszystkie wartości odżywcze jajek. Jeżeli mieliście jakiekolwiek wątpliwości – odetchnijcie z ulgą – masa jajowa to samo zdrowie 🙂