Czym zaskoczyć gości? Nasz szef kuchni, Mateusz Czekierda, serwuje nam dzisiaj przepis na gniazdka z białym kremem! Chcemy, aby na naszym stole było nie tylko smacznie, ale również ładnie, dlatego tym razem przygotujemy oryginalny deser w postaci gniazdek z Czanieckiego Makaronu. Podamy w nich słodki krem z mascarpone z sosem i maliną, która będzie naszą wisienką na torcie!
Gniazdko
Czaniecki Makaron gotujemy ok. 3-4 minut, tylko tyle, by nabrał elastyczności i rozkładamy w formie, zostawiając wgłębienie w środku. Formą może być porcelana wypalana w wysokiej temperaturze, naczynie żaroodporne o średnicy 2-3 cm lub forma metalowa w postaci oringu. Smarujemy ją oczywiście wczesniej olejem i wkładamy do piekarnika ustawionego na 240 stopni. Obserwujemy, jak zmienia kolor i wyciągamy w zależności od preferencji.
Krem
Ubijamy mikserem na sztywno 36-procentową śmietanę mikser, dodajemy stopniowo serek mascarpone, odrobinę cukru pudru i przyprawiamy cynamonem i wanilią. Możemy dodać również odrobinę startej skórki z cytryny lub pomarańczy i rozpuszczonej w rondelku białej czekolady. Krem wstawiamy do lodówki, aby się schłodził.
Sos do kremu
W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy łyżkę cukru, a po chwili maliny. Całość podlewamy odrobiną białego, wytrawnego wina i gotujmy przez 3-4 minuty. Zostawiamy do przestudzenia. Do naszych gniazdek najpierw wlewamy sos, a następnie z rękawa cukierniczego wlewamy krem. Gniazdka dekorujemy maliną i listkami mięty. Gotowe!