Czaniecki, Węgier dwa bratanki. Wielkimi krokami zbliża się czerwcowy Festiwal WszechSmaki, który organizujemy dla wszystkich kulinarno-podróżniczych pasjonatów! Dlatego już teraz rozpuszczamy nutkę aromatu ciekawości! W ramach naszej akcji na stół ląduje „Gulasz po Czaniecku”, czyli smak Węgier.
Składniki:
Na początek gotujemy Czanieckie Muszelki, następnie hartujemy je w zimnej wodzie i odcedzamy. Mięso należy umyć i pokroić w kostkę. Cebule obieramy i siekamy na drobne kawałki, a następnie podsmażamy na oleju. Kiedy cebula się już zeszkli, zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy odrobinę papryki w proszku. Następnie dodajemy do cebuli mięso i podsmażamy je, aż do uzyskania brązowego koloru. Kolejnym krokiem jest dodanie do całości rozgniecionego czosnku, liścia laurowego oraz soli i pieprzu do smaku. Całość podlewamy wodą i dusimy. Marchewkę i pietruszkę dodajemy do potrawy po obraniu i pokrojeniu w kostkę. Na koniec do smaku doprawiamy papryką w proszku i jemy w towarzystwie Czanieckiego Makaronu.