Odcinek 8 – Kokardki w Maroku
W tym odcinku cynamon i cytryna lądują w zupie, a Czanieckie mają hariry po kokardy. To wszystko za sprawą Mateusza Czekierdy i podróżnika Łukasza Nowaka, którzy zainspirowani marokańską klasyką, przenoszą ją na nasze lokalne podwórko. Przejmij od nich kulinarne berło i zrób harirę w swojej własnej kuchni!
Łatwa harira – składniki:
300 g mielonej jagnięciny
2 cebule
2 marchewki
1 pietruszka
1 seler
3/4 szklanki czerwonej soczewicy
4 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
cytryna
curry, kumin, słodka papryka, kardamon, cynamon
sól, świeżo mielony pieprz
świeża natka pietruszki
3 litry wody
Czaniecki Makaron kokardka mała ugotuj al dente według zaleceń na opakowaniu. Obierz marchewkę, pietruszkę i seler ze skóry. Pokrój je wraz z cebulą w niedbałą kostkę, a następnie podsmaż w dużym garnku z dodatkiem oliwy z oliwek. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez około 7 minut, od czasu do czasu mieszając. Dopraw warzywa kuminem, curry, papryką i kardamonem. Dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj mieloną jagnięcinę i połącz wszystkie składniki. Smaż wszystko razem przez kolejne 7 minut. Całość zalej wodą, dodaj szczyptę soli i świeżo mielonego pieprzu, dosyp czerwoną soczewicę i gotuj zupę do czasu, aż zgęstnieje, a mięso będzie miękkie. Na koniec dopraw ją szczyptą cynamonu. Podawaj ze świeżo siekaną natką pietruszki oraz kilkoma kroplami soku z cytryny. Marokańsa harira jest już gotowa. Smacznego!