Iza Kapias
Aktorka i piosenkarka, która swoim włoskim korzeniom zawdzięcza zaraźliwą energię i pozytywne nastawienie do życia. Poznajcie naszą nową ambasadorkę – Izę Kapias, która w roli prowadzącej nasz kulinarno-podróżniczy program czuje się, jak ryba w wodzie. Z pochodzenia jest pół Czeszką, pół Polką, wychowaną w mieście na granicy – czeskim Cieszynie. W Polsce znana przede wszystkim z ról w popularnych serialach: policjantki Maryli z „M jak miłość” i sympatycznej kucharki Aldonki z „Przepisu na życie”, na planie którego dała upust swojej kulinarnej pasji. Jak mówi, gotuje typowo „po czesku” – z tego, co pod ręką, czyli „Co dům dal”.
Iza dała się poznać podczas Festiwalu WszechSmaki, który odbył się w Bielsku-Białej, w czerwcu ubiegłego roku. Co tam się działo! U boku Mateusza Czekierdy, Moniki Mrozowskiej – ówczesnej ambasadorki portalu wszechsmaki.pl oraz innych znamienitych gości, zapraszała do stołu wszystkich głodnych wrażeń.
Iza mogłaby śmiało powtórzyć za bohaterką serialu „Czterdziestolatek”: Jestem kobietą pracującą, żadnej pracy się nie boję!. Gra w serialach, koncertuje z repertuarem Karin Stanek, prowadzi warsztaty kulinarne, a oprócz tego zarządza Domem Kultury w Orłowej. Uwielbia podróże, a ich ważną częścią jest kulinarny rekonesans, który pozwala jej na zainspirowanie się tradycjami różnych krajów. W Polsce zachwycił ją smak oscypka z grilla w Zakopanem, ale jej ulubionym kulinarnie regionem jest Śląsk Cieszyński. To właśnie tam rolada z kluskami i modrą kapustą podbiła smakiem jej podniebienie.