Nie straszna nam zima! Ocieplamy atmosferę i na przekór zimowej pogodzie robimy pogodną sałatkę. Pyszną, superzdrową, a na dodatek idealną do pracy lub szkoły. Makaron pełnoziarnisty i cieciorka idealnie wpasowują się w klimat i wpuszczają do kuchni odrobinę słońca. Zaserwuj sobie dawkę energii i zobacz, jak zrobić sałatkę z wysokobłonnikowym:
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę namocz i pozostaw na noc. Rano wymień wodę i gotuj aż zmięknie (ok. 20 min). Makaron ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu. Wymieszaj łyżkę oliwy z sosem sojowym i połącz powstały sos z makaronem. Jeśli masz świeży szpinak wystarczy, że dokładnie umyjesz jego liście i porwiesz na mniejsze kawałki. W przypadku mrożonych liści, rozmroź je i podsmaż na patelni z łyżką oliwy z oliwek (przez ok. 5 minut). Cebulę czerwoną pokrój w drobną kostkę i wymieszaj ze szpinakiem. Dopraw solą i pieprzem. Pomidorki koktajlowe pokrój na połówki.
W słoiczkach lub lunch boxach ułóż kolejno: cieciorkę, makaron, kukurydzę, groszek i szpinak. Na górze ułóż pomidorki koktajlowe. Pogodna sałatka jest już gotowa, podawaj ją na ciepło lub na zimo. Smacznego!