Kulinarna koncepcja yin i yang, inspiracja wschodem i sinologia na talerzu. Sekret dania tkwi w Chińskich Smardzach, czyli grzybkach mun. Tak naprawdę pasują one do wielu dań, gdyż jedną z ich właściwości jest wchłanianie smaków innych składników potraw. Chińskie znaki na niebie i ziemi wskazują, że czas znaleźć równowagę smaków!
Czaniecki Makaron typu Spaghetti lub Niteczka walcowana gotujemy al dente według wskazań na opakowaniu. W międzyczasie przygotowujemy krewetki, które czyścimy, myjemy i osuszamy. Skrapiamy je sokiem z limonki, octem rybnym i ryżowym, posypujemy startym imbirem i czosnkiem, dodajemy łyżeczkę oleju i łyżkę sosu sojowego. Pozostawiamy na ok. 15 min. Grzybki mun zalewamy wrzącą wodą, po ok. 10 min wyciągamy je i kroimy na drobne paseczki. Odcedzamy kiełki bambusa, kroimy marchewkę na cienkie słupki. W głębokim woku rozgrzewamy oliwę, dodajemy krewetki z marynatą i podsmażamy przez ok. 4-6 min cały czas mieszając. Dodajemy pozostałe składniki: grzybki mun, marchewkę, kiełki bambusa oraz orzeszki nerkowca. Następnie wlewamy sok z limonki, 2 łyżki sosu sojowego,a na końcu dodajemy ugotowany makaron. Przed podaniem posypujemy sezamem. Smacznego!