Czy w kuchni przyszłości jest miejsce na makaron? Oczywiście! Iza Kapias i Mateusz Czekierda pokazali prawdziwe show z molekularnym czary-mary w roli głównej. Kurczak w kokardkach i śmietanowym sosie z dodatkiem pudru z pokrzywy podbił serca i podniebienia uczestników Beskidzkiego Festiwalu Dobrej Energii, a ciekły azot nieźle zadymił;) Mateusz specjalnie dla naszego portalu przygotował wersję przepisu, którą każdy może zrobić w domu. Oddajemy głos naszemu Ekspertowi:
Czaniecki Makaron ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę pokrój w półksiężyce i zeszklij na słodko na łyżce masła. Następnie dodaj pokrojoną w grube cząstki pieczarkę portobello – smaż ją na dużym ogniu, aby nie puściła wody. Dorzuć pokrojonego w kostkę kurczaka i smaż jeszcze ok. 7-10 min. Podlej wszystko mlekiem kokosowym lub śmietanką i dopraw do smaku, na końcu dodaj drobno pokrojoną pietruszkę. Sos wymieszaj w garnku z ugotowanym makaronem, tak aby wszystko dobrze się połączyło. Liście pokrzywy (pamiętaj, by zbierać liście 5 cm od góry rośliny) wypłucz w zimnej wodzie i zamróź w zamrażarce. Zamrożone listki zmiksuj z dodatkiem soli w młynku do kawy, aby uzyskać puder, z którym będziesz podawać Twoje danie.