Odcinek 1 – przepis Ani na łazanki z modrą kapustą
Co może się wydarzyć, gdy śląską solidność zaprawimy odrobiną hiszpańskiego temperamentu? Ania Klajmon bierze na warsztat tradycyjne potrawy i z pasją je unowocześnia. Potrafi wyczarować puree z modrej kapusty z boczkiem, a zamiast klasycznej ogórkowej – krem z zielonego ogórka. W programie pokaże nam, jak przygotować łazanki inspirowane kuchnią śródziemnomorską. Składniki:
- 1 op. Czanieckiego Makaronu łazanki
- boczek
- mała główka czerwonej kapusty
- kiełbasa chorizo
- 2 cebule
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Cebulkę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do rondla i dusimy. Dodajemy pokrojoną kiełbasę chorizo i boczek. Kapustę czerwoną kroimy na drobne kawałki jak do łazanek i blanszujemy, czyli gotujemy przez chwilę we wrzątku, a potem przekładamy do wody z lodem. Następnie odsączamy i dodajemy do rondla. Dusimy pod przykryciem tak długo, aż kapusta będzie miękka. W tym czasie gotujemy Czaniecki Makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Możemy do tego wykorzystać wodę, w której gotowalismy kapustę – zawarte w niej antocyjany zabarwią makaron na fioletowo. Gdy kapusta będzie już miękka, mieszamy ją z makaronem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.