Mateusz Czekierda zabiera Was na wyprawę do lasu! Zobaczycie, że młode pędy sosny nadadzą niepowtarzalnego aromatu świątecznej carbonarze.
Przełom marca i początek kwietnia to czas, kiedy uaktywnia się sosna. Chciałbym Was zaprosić na świąteczną potrawę z aromatem lasu, która doskonale wprowadzi nas w wiosenny klimat, a przy okazji „wymusi” na nas spacer – jak najbardziej wskazany po urokach świątecznego biesiadowania!
Czaniecki Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Roztapiamy na patelni masło, a następnie dodajemy świeże pędy sosny, smażymy przez ok. 3-4 minuty i dodajemy pokrojoną szynkę parmeńską. Następnie wyciągamy pędy sosny i dodajemy śmietanę, żółtko i parmezan. Mieszamy makaron z sosem na patelni tak, by sos dokładnie okrył makaron. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Całość możemy udekorować gałązkami tymianku i kawałkami szynki. Gotowe!