Dzisiaj odkładamy na bok fit przepisy. Na obiad serwujemy amerykańską zapiekankę, tzw. Mac&Cheese – bombę serowego smaku, która rozgrzewa w jesienne wieczory. Czanieckie kolanko i ulubiony ser. Tylko tyle i aż tyle, żeby przygotować danie rodem z Ameryki.
Mac&Cheese – sposób przygotowania:
Czanieckie kolanko ugotuj al dente. Ser zetrzyj na małych lub średnich oczkach. W garnku rozgrzej szklankę mleka, w pozostałej części płynu rozmieszaj 2 łyżki mąki tak, aby nie powstały grudki. Kiedy mleko będzie już rozgrzane, wlej do niego mieszaninę mąki i zimnego mleka, cały czas mieszając. Powstały płyn powinien mieć kremową konsystencję. Następnie zmniejsz temperaturę podgrzewania i powoli wsypuj serowe wiórki (zostaw pół szklanki do posypania zapiekanki). Mieszaj całość aż powstanie kremowy sos, a cały ser będzie roztopiony. Dopraw musztardą, solą i pieprzem.
Przesyp makaron do dużego garnka. Wlej połowę sosu i wymieszaj całość, krótko podgrzewając. Przełóż makaron do naczynia żaroodpornego i polej pozostałym sosem oraz posyp serem. Zapiekaj w temperaturze 200° przez około 20 minut. Podawaj ciepłe. Amerykańska zapiekanka Mac&Cheese jest już gotowa. Smacznego!