Mateusz i Iza podczas Festiwalu Dobrej Energii nie zapomnieli o najmłodszych wielbicielach słodkości. Lody truskawkowe przygotowane przy pomocy ciekłego azotu smakowały wyśmienicie z prażonymi Czanieckimi gwiazdkami. Spróbujcie przepisu Mateusza wzbogaconego o pyszną, domową kruszonkę:
Przygotowanie deseru zacznij od lodów: Truskawki podgotuj z cukrem i miętą ok. 2-3 minut aż puszczą sok a następnie zmiksuj w blenderze. 1 l śmietanki 32% ubij na sztywno, dodaj wystudzony sok ze świeżych truskawek, porządnie wymieszaj i zamróź w zamrażarce. Jeśli masz dostęp do glukozy możesz ją dodać do lodów, dzięki temu będą bardziej kremowe. Makaron gotuj ok. 3 minut na półtwardo. W garnku rozpuść łyżkę masła, dodaj wanilię i cynamon oraz pokrojone w kostkę jabłka, lekko podpraż i dodaj makaron. Praż jeszcze ok. 4 minut, tak aby makaron zmiękł. Makaron podawaj z lodami.
Nasz deser możesz również posypać kruszonką. Sposób na jej przygotowanie jest bardzo prosty i znany od wieków, a nazywam go „3,2,1” 🙂 Do 300 g mąki, 200 g masła i 100 g cukru dodaj 4 żółtka i wyrób na gładką masę. Możesz również dodać swoje ulubione bakalie (np. migdały lub pistacje). Kruche ciasto rozsyp na blasze i piecz w piekarniku w temperaturze 80°C ok. 10-15 min aż kruszonka nabierze ciemnozłotego koloru.
Smacznego!