Na myśl o tej potrawie zarumieniliśmy się po same tasiemki! No bo, czy to wypada, aż tyle pyszności w jednym daniu? Zobaczcie sami: najlepszy pełnoziarnisty makaron, doskonałe mięso i przyprawy – aromatyczne, nadające całości głębokiego, brunatnego koloru. To po prostu nie może się nie udać!
Sposób przygotowania:
Czaniecki makaron pełnoziarnisty gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Szynkę wieprzową dokładnie myjemy i kroimy w niewielką kostkę. Cebule obieramy z łupin, kroimy w piórka i podsmażamy na oleju z dodatkiem sosu sojowego, ziela angielskiego, gałki muszkatołowej i miodu. Pozwalamy cebuli mocno się zarumienić. Kiedy będzie już lekko brązowa, dodajemy mięso i smażymy wszystko przez ok. 7 minut. Następnie zalewamy całość wodą, dodajemy przecier pomidorowy i dusimy wszystko do czasu, aż mięso będzie całkowicie miękkie. Na sam koniec zabielamy sos śmietaną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przenosimy ugotowany makaron do sosu, dokładnie wszystko mieszamy i podgrzewamy przez kolejne 5 minut. Idealny makaron pełnoziarnisty na obiad jest już gotowy. Smacznego!