Choć wakacje w pełni, tym razem zamiast dalekich podróży wybieramy to, co bliskie i znajome. W Polsce lipiec to sezon na pyszne kurki, których nie mogło zabraknąć również w naszym menu. Chrupiące, delikatnie okraszone aromatycznym boczkiem, złocą się na czanieckich tasiemkach. Zgłodnieliście? Łapcie przepis na makaron z kurkami!
- 200 g Czanieckiego Makaronu tasiemka walcowana
- 300 g kurek
- 1 cebula
- 100 g chudego boczku (opcjonalnie szynki parmeńskiej lub innej dojrzewającej)
- 100 ml białego wytrawnego wina
- natka pietruszki do dekoracji
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Czanieckie tasiemki gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Wielbiciele pełnego ziarna mogą wybrać te z linii fit. Cebulę i boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na złoty kolor na niewielkiej ilości oleju (co nieco wytopi się również z boczku). Kurki dokładnie płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na mniejsze części, a następnie dorzucamy na patelnię i smażymy na dużym ogniu ok. 6-7 min. Dolewamy białe wino i zostawiamy na gazie jeszcze przez 5 min. Kiedy wino odparuje, doprawiamy kurki do smaku. Na koniec możemy dodać odrobinę wody z gotowania makaronu, aby wszystkie składniki lepiej się połączyły. Na patelnię wrzucamy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. Podajemy udekorowany świeżą natką pietruszki. Możemy również posypać tartym parmezanem.
Makaron z kurkami wjeżdza na talerz!