Odcinek 13 – Makaron na słodko z chia
Szybki makaron z superfoods, który może być śniadaniem, obiadem i deserem? Sportsmama (Ola Rożnowska) razem z kulinarnym ekspertem (Mateuszem Czekierdą) gotują, a Superbrzdąc (Tymek) testuje, czy dzieciaki też będą zadowolone z tego dania. Zobacz nasz ekspresowy przepis!
Składniki:
Czaniecki makaron literki (wersja dla dzieci)
Czaniecki makaron Świderek z błonnikiem owsianym (wersja fit)
mleko kokosowe
2 łyżki maku
2 łyżki nasion chia
5 suszonych śliwek
2 łyżki żurawiny
2 łyżki morwy białej
garść malin
garść orzechów laskowych
1 pomarańcza
gałązka mięty
Sposób przygotowania (na 2 porcje):
Jeśli chcesz zrobić wersję tego dania dla dorosłych, przygotuj Czaniecki makaron Świderek z błonnikiem owsianym według zaleceń na opakowaniu. W wersji dla maluchów, Czanieckie literki gotujemy bezpośrednio w mleku kokosowym.
Pokrój śliwki w niewielką kostkę i pofiletuj pomarańczę. Pół litra mleka kokosowego przelej do garnka i podgrzewaj na niewielkim ogniu. Po kolei dosypuj mak, śliwki, nasiona chia, żurawinę oraz morwę białą. Podgrzewaj wszystko, od czasu do czasu mieszając. Następnie zrób mus malinowy – w miseczce rozgnieć widelcem maliny (możesz też zmiksować je blenderem).
Jeśli przygotowujesz wersję dla maluchów, 5 dużych łyżek makaronowego alfabetu wsyp do garnka z mlekiem kokosowym i bakaliami. Gotuj wszystko razem do czasu, aż makaron zmięknie. W wersji dla dorosłych, odcedź świderek i wymieszaj go z sosem.
Na koniec dodaj do sosu pomarańczowe filety, orzechy laskowe i kilka listków mięty. Wymieszaj całość i podawaj z kleksem musu malinowego. Pyszny makaron z superfoods jest już gotowy. Smacznego!