Powiedzmy, że to risotto. Mówimy tak dlatego, aby w kuchni zapanowała smakowita twórczość i nieograniczona wyobraźnia. Najlepsze przepisy rodzą się z improwizacji i odrobiny ryzyka! Co to będzie? Zamiast utartego schematu wymienimy bazę, dodajemy coś swojego i trach! Tak, przepisy są po to, by je zmieniać, dlatego sypiemy ryżem na szczęście i polecamy kolejny przepis ambasadorki naszego bloga – Moniki Mrozowskiej!
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 2-3 łyżek oleju, żeby się nie posklejał. Cebulę kroimy w małą kostkę, marchewkę i pietruszkę ścieramy na drobnej tarce, a seler kroimy w cienkie plasterki. Na rozgrzaną patelnię z oliwą i masłem wrzucamy cebulę, marchewkę i pietruszkę, a całość smażymy, aż warzywa lekko się przyrumienią. Następnie dolewamy wino, dusimy 2-3 minuty i dolewamy wodę. Dorzucamy pokrojony na małe różyczki kalafior, seler naciowy i solimy do smaku. Całość dusimy pod pokrywką ok. 8 minut. Ugotowany makaron odcedzamy i delikatnie mieszamy z uduszonymi warzywami i startym parmezanem.