Z czym kojarzy nam się wiosna? Z ciepłymi promieniami słońca, soczystą zielenią młodych listków, kwitnącymi drzewami i oczywiście z Wielkanocą! Zbliżające się Święta to dobry pretekst do wiosennych porządków, a przy okazji – przygotowania świątecznych dekoracji, które pozytywnie nas nastroją i dodadzą nam energii do działania. Podpowiemy Wam, jak nieszablonowo udekorować swój dom, wykorzystując do tego również Czanieckie Makarony!
Zielono mi!
Nakrycie stołu z wykorzystaniem symboli zbliżającej się wiosny jest zawsze na czasie. Pierwsze kwiaty, zielone gałązki lub bazie – wszystko to sprawi, że Wasz stół będzie wyglądał świeżo i odświętnie. W jego centrum można umieścić drewniany talerz z wysianą i wyrośniętą rzeżuchą. Można ją również posiać w kolorowych kieliszkach na jajka i ustawić na parapecie.
Co kryje się w gnieździe?
Do wykonania świątecznych ozdób możecie użyć również makaronu i naturalnie nakrapianych jajek przepiórczych. Koniecznie zaopatrzcie się w nasze Czanieckie gniazdka, które – jak się okaże – mają niejedno zastosowanie. Gwarantujemy, że kompozycja trzech gniazd z przepiórczymi jajkami, przystrojona gałązkami bazi, będzie niebanalną ozdobą każdego domu.
Wielkanocne ozdoby
Czas wrócić do wydmuszek! Najlepiej, niech będą w kolorach wiosny i Świąt. Zielone i żółte możecie zawiesić na gałązce bazi albo po prostu nawlec je na sznurek i rozłożyć na stole. Niezłym pomysłem jest także przystrojenie takim łańcuchem zielonego drzewka.
Nakrycie stołu
Wielkanocne śniadanie wymaga odpowiedniej oprawy, dlatego warto staranniej niż zwykle zadbać o dekorację stołu. Aby podkreślić jego świąteczny charakter, złóżcie serwetki na kształt uszu zajączka, a do środka włóżcie pisanki. Jeśli serwetki są wykonane z materiału pamiętajcie, by wcześniej dobrze je nakrochmalić – uformowanie uszu będzie wówczas łatwiejsze. Aby wzmocnić konstrukcję, możecie przewiązać ją wstążką. Odpowiednie będą również kolorowe wstążki i pisanki, a połączenie bazi i żonkila z zieloną serwetką będzie strzałem w dziesiątkę!
Nie tylko do oglądania
Dekoracja stołu i pyszny deser w jednym? Polecamy zniewalająco delikatny krem w makaronowym gnieździe, zwieńczony maliną. Przepis na słodkie gniazdka przygotowany przez naszego niezawodnego szefa kuchni, Mateusza Czekierdę, znajdziecie już jutro na naszym blogu!