Ten popularny owoc pochodzi z Persji i Mezopotamii. Jeśli wierzyć greckim mitom, to za sprawą Afrodyty – bogini miłości, granaty stały się popularne na naszym kontynencie. Ich jagody to istne bomby witaminowe, które na dodatek odmładzają! Sok z granatu działa przeciwzapalnie i pozytywne wpływa na nasz system immunologiczny, co jest szczególnie ważne w okresie przeziębień. Polecają go dietetycy, gdyż zawiera m.in. potas, niacynę, witaminę C i błonnik. Uwielbiają go także gwiazdy – modelka Heidi Klum i prezenterka telewizyjna Oprah Winfrey! Czanieckie dołączają do tej plejady i odbezpieczają granat na talerzu.

Czaniecki Makaron gotujemy al dente, według wskazań na opakowaniu. W międzyczasie przygotowujemy pesto: prażymy migdały i dodajemy je do zmiksowanych liści bazylii oraz oliwy z oliwek Odcedzony makaron przekładamy na patelnię i mieszając chwilę podsmażamy. Odstawiamy i łączymy z go pesto. Posypujemy granatem oraz migdałami i dekorujemy liśćmi bazylii.
