Odcinek 2 – przepis Hacena na mule z fettuccine
Znacie trzy sekrety kuchni francuskiej? Jeśli nie, to właśnie macie kolejny powód do obejrzenia tego odcinka. Jego gościem jest przesympatyczny Francuz Hacen Sahraoui, mieszkający w Polsce od 10 lat. Wypróbujcie jego przepis na czanieckie fettuccine z mulami i poczujcie się, jak nad brzegami Loary. Bon appétit!
Składniki:
- 1 op. Czanieckiego Makaronu fettuccine
- 1 kg muli
- 40 dag pomidorów
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 200 ml białego półwytrawnego wina
- papryczka chili
- masło
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, cukier
- zioła prowansalskie
- tarty parmezan
Mule dokładnie płuczemy pod zimną wodą. Czanieckie Fettuccine gotujemy al dente według wskazań na opakowaniu. Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na łyżce masła aż się zeszklą. Dodajemy białe wino, zmniejszając nieco ogień. Następnie dorzucamy przygotowane wcześniej drobno pokrojone pomidory, przyprawione ziołami prowansalskimi, solą i odrobiną cukru. Po ok. 3 min. na patelnię wrzucamy mule i przykrywamy. Dusimy całość 5 min., pod koniec dodając pokrojoną papryczkę chili, możemy również skropić mule cytryną. Do gotowych muli wrzucamy odcedzony makaron i całość mieszamy. Serwujemy posypane startym parmezanem. Porcje: 3
Więcej o sposobach na mule przeczytacie w cyklu „Szkoła gotowania„.