Odcinek 5 – przepis Sally na zupę charczo
Jaką przyprawę dodaje się do każdego gruzińskiego dania? Który owoc cieszy się tam największą popularnością? Obejrzyjcie kolejny odcinek naszego programu, w którym Gruzinka Salome Maisashvili udowadnia, że kuchnia gruzińska nie sprowadza się wyłącznie do chaczapuri i pokazuje, jak przyrządzić aromatyczną i rozgrzewającą zupę charczo z czanieckimi gwiazdkami.
Składniki:
- 120 g Czanieckiego Makaronu 5-jajecznego gwiazdka
- 1/2 kg szynki wieprzowej
- 2 cebule
- mała garść orzechów laskowych
- 100 g przecieru pomidorowego
- 1 l wody
- 2 liście laurowe
- suszony majeranek
- suszona bazylia
- suszona papryka chili
- papryka słodka
- sól, pieprz do smaku
- świeża bazylia do dekoracji
Przepis na zupę charczo:
W garnku rozgrzewamy odrobinę oliwy i wrzucamy rozgnieciony ząbek czosnku oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę, całość podsmażamy. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojone w kostkę mięso i podsmażamy na złoty kolor. Zalewamy mięso wodą i dorzucamy przyprawy: bazylię, majeranek, dwa liście laurowe, paprykę słodką i chili oraz posiekane orzechy. Solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy całość ok. 1,5 h aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy czanieckie gwiazdki, gotujemy jeszcze ok. 6 minut. Zupę podajemy udekorowaną świeżą bazylią. Smacznego!